Hogyan válasszunk színes ceruzát?


Hogyan válasszunk színes ceruzát?

Sokan kérdezik, hogy melyik típusú színes ceruza készlet a legalkalmasabb rajzoláshoz. Alapszabály, hogy színes ceruzát ne a nagy áruházak kínálatából válasszunk! A jó minőségű színes ceruzák általában nem olcsók. Három féle színes ceruzával találkozunk, háromszögletűvel, hat szögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változataival. A pedagógusok a háromszög alakú ceruzát ajánlják, amely a helyes írószerhasználatra készteti a gyermeket. Ellenben nem javasolják a sima, kerek kialakítású színes ceruzát, amely csúszik és ráadásul könnyebben elgurul. Érdemes a háromszög alakú színes ceruza választását megfontolni, hiszen a három oldalra könnyebben felfekszenek az ujjak, ezáltal stabilabb tartást biztosítva.

A színes ceruza egyik legfontosabb jellemzője, hogy mennyire puha a ceruza hegye és mennyire intenzívek a színek. Előfordulhat , hogy a ceruza lakkozása és az alacsony pigmenttartalom következtében jelentős a színbeli eltérés, a barna inkább narancssárga, a fekete pedig szürke, a sárga meg szinte nem is látszik.

Ahhoz, hogy öröm legyen a rajzolás, jó, ha kéznél van egy minőségi ceruzahegyező. Nem árt ha ellenőrizzük a hegyező élét, mielőtt kidobnánk az összes színes ceruzát, mondván, hogy rosszul hegyezhető gyenge minőség. Ha mégis sikerült rosszul hegyezhető ceruzákat beszerezni jobb, ha egy felnőtt, sniccer segítségével hegyezi ki a színes ceruzákat.

A natúrfából készült, nem lakozott testű színes ceruza előnye, hogy nem csúszik. Ezek vastag változatai ajánlottak a kicsiknek, ovisoknak. A vastag színes ceruza kialakítása segíti a gyermekek finom motorikus képességeinek fejlődését és a gyermekek írásoktatásában is nagy szerepet játszik. Az is fontos, hogy a ceruza bele a fa foglalat közepén helyezkedjen el. Nézzük meg, hogy a színes ceruza kihegyezett felén látható fa sima legyen. Ha szálkás, a ceruza hegye, hegyezővel hegyezve rendszerint ki fog törni.

Fontos, hogy ne válasszunk kemény hegyű színes ceruzát, akkor sem, ha olcsó, mert nehéz lesz a rajzolás a kemény ceruzabél miatt, és könnyen elmegy a kedve a gyereknek az alkotástól. A 6 darabos színes ceruza készlet inkább a kisebbeknek, kezdő rajzolóknak való, akik még az erős színekkel (piros, fekete, kék, zöld) rajzolnak szívesebben. A rajz a gyerekeknél az élmények feldolgozásának egyik fontos eszköze. Egy színes ceruzával készített rajz hozzájárul a gyermek szem-kéz koordináció fejlesztéséhez és nem utolsó sorban a színek nevének megtanulásához, később pedig az esztétikai érzék kifejlődéséhez.

háromszög alakú ceruza,háromszög alakú színes ceruza,háromszög ceruza,háromszögletű ceruza,színes ceruza,színes ceruza készlet,színes ceruzák,színesceruza,vastag ceruza,vastag színes ceruza
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?