A tűzőgép és a tűzőkapocs


A tűzőgép és a tűzőkapocs

A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőgépkapocs segítségével képes rögzíteni vagy összekapcsolni lapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint vászon, fólia, karton. A tűzőgép egyik legismertebb típusa egy irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják. A tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek rendszerint tűző és fűző funkcióval is rendelkeznek. Fűzéskor a fűzőkapocs lábai kifelé hajlanak. Ennek egyik előnye, hogy jól összefogja a lapokat, szükség esetén könnyen kiszedhető, akár tűzőkapocs kiszedő nélkül is. Az összefűzött lapokat a fűzőkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így egyszerűen kihúzhatjuk a fűzőkapcsot. Tűzéskos a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé hajlanak. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött lapokat. Kiszedéséhez azonban már kapocskiszedő szükséges.

Az általánosan elterjedt tűzőkapocs méretek vagy típusok a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú fűzőkapcsot használó tűzőgépek. A tűzőgépek általában krómacél, gumi, ABS műanyag, ritkán fa alapanyagok felhasználásával készülnek. A szerkezet minden esetben fémből készül, növelve a fűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások többnyire formatervezési célokat szolgálnak. Néhány fűzőgépnél a műanyag takaróelemek helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik a kézben és stabilabb a tűzés is. A talprészt gyakran kemény gumiból készítik, hogy a fűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket. Az ipari célra alkalmas nagyteljesítményű tűzőgépek kizárólag fémből készülnek, mellőzve minden formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van. Az újabban piacra dobott fűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos néha a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, katicabogár, cipő, panda medve vagy pacman alakú fűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos fűzőgépekkel összetűzött lapoké. A hagyományosan tűzött tűzőkapcsokhoz képest a laposan tűzött kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy gyűrűs könyvben. Ennek akkor van jelentősége, ha csak néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 egységet szeretnénk lefűzni egy iratrendezőben.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai tűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os fűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű fűzőkapocsra és nagyteljesítményű fűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű fűzőgépek nagy mennyiségű papír összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Létezik elöltöltős és hátultöltős változat is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű fűzőgépet gyakran karos tűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt az 50 - 120 lapot egyszerre összefűző típus, de létezik ennél nagyobb teljesítményű, akár 150-240 papírlapot egyszerre összetűző típust is.

A karos fűzőgépek jellemző tűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az egységnyi hosszban levő fűzőkapcsok darabszámát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látunk a tűzőkapocs láb hosszát mutatja mm-ben. Ebből látható, hogy egy 23-as jelölésű tűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 24-es jelölésű. Egy 26/6 -os fűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os jelölésű tűzőkapocs. A fűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összefűzhető lapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú tűzőkapocs alkalmatlan 80 papír lap összetűzésére de még 60 lapot sem lehet vele összefűzni, mivel egyszerűen nem éri át a lapok vastagságát. Az összetűzhető papírlapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodákban a leggyakrabban használt 80 gramm/nm papírlapok esetén értendő.

Az alábbiakban az általános irodai használatú fűzőkapcsok lábhossza, jelölése és az egyszerre összetűzhető papír lapok maximális száma látható.
23/6 tűzőkapocs -> Lapok száma 40
23/8 tűzőkapocs -> Lapok száma 70
23/10 tűzőkapocs -> Lapok száma 90
23/13 tűzőkapocs -> Lapok száma 120
23/15 tűzőkapocs -> Lapok száma 140
23/17 tűzőkapocs -> Lapok száma 160
23/20 tűzőkapocs -> Lapok száma 180
23/23 tűzőkapocs -> Lapok száma 200
24/13 tűzőkapocs -> Lapok száma 100
24/6 tűzőkapocs -> Lapok száma 25
26/6 tűzőkapocs -> Lapok száma 15
No.10 tűzőkapocs -> Lapok száma 10

Az egyszerre összefűzhető papír lapok maximális számát jelentősen befolyásolja az adott fűzőkapocs minősége. Ahogy az lenni szokott, ahány gyártó annyi különböző minőség. Hiába éri át egy gyenge minőségű 23/13 -as tűzőkapocs a 120 papírlapot, ha tűzéskor megrogyik a tűzőkapocs lába. Néhány gyártó saját jelölésű és egyedi méretezésű fűzőkapcsot gyárt. Ezeket a tűzőkapcsokat csak egy adott fűzőgép típusban lehet használni, az általánosan elterjedt tűzőgépekben nem használhatók, akkor sem ha hasonlóan néz ki és ugyanazt a célt szolgálja.

A nagyteljesítményű tűzőgépekhez alkalmas fűzőkapocs eltávolítása az általánosan használt irodai kapocskiszedővel igen nehéz vagy néha lehetetlen. Erre a célra készültek a csípőfogóhoz hasonló elven működő kapocskiszedők. Ezekkel a kapocskiszedőkkel gyakorlatilag bármilyen fűzőkapcsot erőfeszítés nélkül távolíthatunk el. A tűzőkapocs anyaga általában horganyzott acél. Létezik rozsdamentes acélból készült tűzőkapocs is, de ezek ára a többszöröse lehet az általánosan használt tűzőkapocs árához képest. Az egyes kapcsok ragasztóval vannak rögzítve egymáshoz, így alakulnak ki a rudak. Egy rúd rendszerint 100 db fűzőkapcsot tartalmaz. Ezt nem minden típusú fűzőgépbe lehet betenni, ezért gyártanak félrudakat is. A leggyakrabban ezzel a típusú fűzőkapoccsal találkozunk. Egy dobozban rendszerint 1000 darab fűzőkapocs van, ritkán de előfordul az 500 darabos vagy akár az 5000 darabos kiszerelés is.

Tűzőgép Tűzőkapocs Kapocskiszedő

https://wts.blogstar.hu/./pages/wts/contents/blog/26710/pics/lead_800x600.jpg
asztali tűzőgép,fűzőgép,fűzőkapocs,irodai tűzőgép,karos tűzőgép,kézi tűzőgép,nagyteljesítményű tűzőgép,tűzőgép,tűzőgép kapocs,tűzőgépek,tűzőgépkapocs,tűzőkapcsok,tűzőkapocs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?